Z serii napojów alkoholowych polecam przepis na likier krówkowy 🙂
Składniki:
1/4 – 1/2 l wódki (u mnie whisky) -w zależności jaki kto lubi mocny
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( dałam gotową masę krówkową w puszce)
1/2 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej.
Wykonanie:
Mleka skondensowane wkładamy do garnka, zalewamy ją całkowicie wodą i gotujemy przez 2 1/2 godziny (od chwili zagotowania). Pozostawiamy w wodzie aż do ostygnięcia. /Achtung !!! 🙂 Nie otwieramy gorącej puszki z mlekiem,ponieważ możemy się poparzyć/.
Zamiast gotowania puszki możemy użyć masy krówkowej w puszce /ja miałam z biedronki/. Masę przekładamy do miski i jeżeli masa jest sztywna (czasem się tak zdarza) to chwilę miksujemy.
Rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wrzątku , dodajemy do masy krówkowej, składniki dokładnie mieszając. Dodajemy alkohol i śmietanę (lub skondensowane niesłodzone mleko) i całość dokładnie mieszając.
Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do przegryzienia na ok. 2-3 dni do lodówki..
Na zdrowie:)
W składnikach do przepisu powinno chyba być: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 🙂 Sam robiłem likier krówkowy wg podobnego przepisu i muszę przyznać, że wychodzi świetny, choć to głównie opinia Pań, które lubią słodkie alkohole :)Na Święta jak znalazł, tym bardziej że nie trzeba czekać kilku miesięcy jak w przypadku tradycyjnych nalewek, tylko po kilku dniach mamy gotowy trunek. Sam nigdy nie bawię się z gotowaniem mleka skondensowanego (zbyt długi czas gotowania jak dla mnie), tylko kupuję gotową masę, efekt wychodzi porównywalny. Pozdrawiam!
dziekuje za poprawienie oczywiście ,że słodzonego nie zauważyłam z rozpędu że tak napisałam .. 🙂