DSC_1844

Polecam strucel makowy drożdżowy ..Nie tylko na Wigilię 🙂

Składniki:
500 DAG MĄKI
40 DAG DROŻDŻY
250 ML MLEKA
100 G ROZPUSZCZONEGO MASŁA
3 ŻÓLTKA + 1 JAJKA
100 G CUKRU
SZCZYPTA SOLI
1 PUSZKA MAKU
OLEJEK MIGDAŁOWY
SKÓRKA OTARTA Z CYTRYNY

Sposób wykonania:
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI.DROŻDŻE ROZRABIAMY W SZKLANCE Z ODROBIĄ CIEPŁEGO MLEKA ŁYŻECZKĄ CUKRU ORAZ MĄKĄ/MUSI BYĆ KONSYSTENCJA ŚMIETANY/POZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA. DO MĄKI DODAJEMY; CUKIER,ŻOŁTKA ,JAJKO,,WYROSNIETE DROŻDŻE CIEPŁE MLEKO,SÓL..WYRABIAMY DO MOMENTU AŻ CIASTO BEDZIE LŚNIĄCE I BĘDĄ TWORZYŁY SIE PĘCHERZYKI POWIETRZA.WÓWCZAS DODAJEMY POWOLI ROZPUSZCZONY TŁUSZCZ.DO MOMENTU POŁACZENIA SIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW.
PRZYKRYWAMY RĘCZNIKIEM I ODSTAWIAMY NA OKOŁO 1 GODZINĘ.
Z BIAŁEK UBIJAMY PIANĘ ,DODAJEMY MAK OLEJEK MIGDAŁOWY ORAZ OTARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY I RAZEM DELIKATNIE MIESZAMY..
NA STOLNICE WYKŁADAMY CIASTO .DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI ROZWAŁKOWUJEMY I NAKŁADAMY MASĘ MAKOWĄ./1/2/
NA POCZATKU ZAWIJAMY BOKI I ZWIJAMY W RULON.PRZEKŁADAM NA FOLIĘ ALUMINIOWĄ DŁUGOSCI BLASZKI A NASTĘPNIE DO FORMY../ŁATWIEJ PRZEŁOŻYĆ/..DO PIECZENIA POTRZEBNE SA DWIE BLASZKI DŁUGOŚCI 40X15 CM.
NAKŁUWAM W KILU MIEJSCACH I SMARUJE ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM.
POZOSTAWIAM DO WYROSNIĘCIA MINIMUM 40 MINUT..
PO WYROŚNIĘCIU WKŁADAM DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 175 STOPNI I PIEKĘ 1 GODZINĘ.
JEŻELI GÓRA STAJE SIE ZBYT RUMIANA NALEZY PRZYKRYĆ FOLIĄ ALUMINIOWĄ.
PO WYCIAGNIĘCIU LUKRUJEMY ..
JA UWIELBIAM TEN MAKOWIEC NIE TYLKO NA BOŻE NARODZENIE 🙂

(Odwiedzono 47 razy, 1 wizyt dzisiaj)