fotki 007
Polecam przepis na placek makowo -kokosowy..Zainspirowałam sie przepisem z internetu .ale zrobiłam na swoją nutę..Wyszedł na prawdę smaczny..Serdecznie polecam..

Składniki ciasta:na blachę o wymiarach 40x 30 cm

1000 dag mąki
40 dag margaryny lub masła
20 dag cukru pudru
8 żółtek
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł lub dobrego dżemu

Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.
jedną część wykłamy na blachę, drugą część zamrażamy a do trzeciej części dodajemy kakao i tez zamrażamy.

Masa kokosowa:

8 białek
21 dag cukru/szklanka/
25 dag kokosu

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, kokos i mieszamy plastikową szpatułką..

Masa makowa:

1 puszka maku
2 białka
2 łyżki masła
olejek migdałowy

Ja zawsze oprawiam mak z puszki..

wykonanie:

Masło rozkręcamy dodajemy mak i ubijamy pianę z białek oraz olejek ..Wszystkie składniki łączymy..
.
wykonanie ciasta:

Ciasto rozwałkowujemy wykładamy do formy wyłożonej papierem o pieczenia i smarujemy powidłami

fotki 001 (3)
a następnie mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki oraz ciemne cisto z którego ja zrobiłam wałek wzdłuż blachy.

fotki 004
Na to ścieramy połowe jasnego ciasta i ponownie układamy pasami kokos i mak oraz wałki z ciemnego ciasta odwrotnie jak poprzednio..
Na wierzch ścieramy jasne ciasto.
Piec w temp 180 C przez 70 min
Polecamy polewa..u mnie i białą i z kakao..

(Odwiedzono 132 razy, 1 wizyt dzisiaj)