fotki 048
Polecam przepis na marchew w glazurze .stosowana jako dodatek do mięs ..

Składniki:
12-16 średniej wielkości obranych marchewek
sól morska,pieprz czarny
50 g masła
2 łyżki płynnego miodu
opcjonalnie: niepełna łyżka białego octu winnego

Wykonanie:
Gotujemy marchewkę we wrzącej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż będzie miękka.
Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą o dokładnie osączamy/
Rozgrzewamy masło na dużej patelni i władamy marchewki.
Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem, wymieszamy, by marchewki się nim pokryły ( w tym momencie dodaję trochę białego octu winnego, dodaje on trochę kwaskowatości do ogólnej słodyczy dania).
Smażymy marchewki do momentu zeszklenia. Czekam aż glazura troszkę zbrązowieje ( takie smakują mi najbardziej:)).
Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Tagi: marchewka w miodowej glazurze

(Odwiedzono 136 razy, 1 wizyt dzisiaj)