fotki-017
Jesień to czas kiedy mój mąż zaczyna swoje przygody z wyrobami w kuchni. Począwszy od zapraw a skończywszy na wędzeniu szynek i kiełbas..Dzisiaj chciałby zaproponować mięso w słoikach coś w rodzaju gulaszu angielskiego..Smak po otwarciu słoika rozchodzi się po całym domu.. 🙂

Składniki:
3 x 3 kg mięsa wieprzowego z szynki, łopatki oraz boczku – razem 9 kg mięsa
18 g soli peklowej na 1 kg mięsa
2 główki czosnku
1 czubata łyżka pieprzu świeżo zmielonego
fotki-004
fotki-006

Mięso kręcimy w maszynce o średnich otworach..w między czasie dodajemy czosnek..Do zmielonego mięsa wsypujemy sól peklową oraz pieprz i dokładnie mieszamy składniki..Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 h..
zalewa:
1.5 litra wody
7 liści laurowych
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu

Zalewę zagotowujemy przestudzamy..i połowę wlewamy do mięsa..dokładnie mieszając..Do słoików nakładamy mięso do 1.5 cm od góry..w to miejsce wlewamy kilka łyżek pozostałego wywaru..
Pasteryzujemy 1 h na wolnym ogniu od zagotowania..Pozostawiając w garnku do wystudzenia..
Jeżeli ktoś chciałby by wyrób dłużej mógł przechowywać powinien pasteryzować 3 x dziennie po 30 minut..

getattachmid133271mpid13min1uid24bf476c734fbc6c

(Odwiedzono 13 277 razy, 1 wizyt dzisiaj)