Potrawą którą nauczyłam sie robić jako pierwszą były naleśniki/miałam chyba 13 lat/..W wyniku prób wypracowałam według mnie najlepszy przepis..
Składniki:
3 SZKLANKI MLEKA
4 JAJKA
2 SZKLANKI MĄKI
1/2 łyżeczka proszku o pieczenia
1 ŁYZKA MASŁA lub oleju
SZCZYPTA SOLI
MASŁO LUB OLEJ DO SMAŻENIA.
Sposób wykonania:
DO MLEKA WBIJAMY JAJKA ORAZ SÓL UBIJAMY MIKSEREM/ale nie za długo tylko do połączenia się produktów/.Dodajemy mąkę zmieszaną wraz z proszkiem do pieczenia ,sól wszystko dokładnie mieszamy /robotem/..Na końcu dodaje roztopione .przestudzone masło lub olej . dokładnie mieszajac .
Konsystencja musi być taka,ŻE PO ZANURZENIU ŁYŻKI I wyciągnięciu spływa po łyżce jednocześnie pozostaje na niej..
SMAŻYMY NA DOBREJ PŁASKIEJ PATELNI ./naleśnik wlewamy dopiero po rozgrzaniu patelni / z obu stron.na niewielkiej ilość tłuszczu na średnim ogniu.
PODAWAĆ MOŻNA ZARÓWNO Z DŻEMEM,SERKIEM HOMOGENIZOWANYM.MOŻNA POKROIĆ JAK MAKARON I DODAĆ DO ROSOŁU ..
HISTORIA NALEŚNIKÓW:
Dokładnie nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; najprawdopodobniej w starożytności. Podaje się je i zarówno w Chinach jak i w Europie. Włosi twierdzą natomiast, że zaczęto je przyrządzać we Florencji. Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji własnie z Folorencji w XVI wieku.
OPOWIEM PAŃSTWU ANEGDOTĘ.
BĘDĄC W AUSTRII,CHCĄC MNIE URACZYĆ POSTANOWILI PODAC COŚ AUSTRIACKIEGO I PODALI NALEŚNIKI. 🙂
ZACZELISMY SIE WÓWCZAS SPIERAĆ SKĄD WLAŚCIWIE POCHODZĄ NALEŚNIKI..
Bardzo ciekawe
Bawi mnie jak ludzie piszą co można dać do naleśników. Nie popadajmy w paranoję. Niedługo bedą przepisy jak wodę na herbatę zrobić.
Ja prowadzę bloga dla początkujących kucharzy ..sama jestem amatorką ..wiec nie uważam że to jakaś paranoja
Racja Jolka. Na pewno są ludzie, którzy nawet jajecznicy nie potrafią usmażyć. A przychodzi moment, że muszą zrobić a najłatwiej zajrzeć do internetu.