Potrawą którą nauczyłam sie robić jako pierwszą były naleśniki/miałam chyba 13 lat/..W wyniku prób wypracowałam według mnie najlepszy przepis..

Składniki:
3 SZKLANKI MLEKA
4 JAJKA
2 SZKLANKI MĄKI
1/2 łyżeczka proszku o pieczenia
1 ŁYZKA MASŁA lub oleju
SZCZYPTA SOLI
MASŁO LUB OLEJ DO SMAŻENIA.

Sposób wykonania:

DO MLEKA WBIJAMY JAJKA ORAZ SÓL UBIJAMY MIKSEREM/ale nie za długo tylko do połączenia się produktów/.Dodajemy mąkę zmieszaną wraz z proszkiem do pieczenia ,sól wszystko dokładnie mieszamy /robotem/..Na końcu dodaje roztopione .przestudzone masło lub olej . dokładnie mieszajac .
Konsystencja musi być taka,ŻE PO ZANURZENIU ŁYŻKI I wyciągnięciu spływa po łyżce jednocześnie pozostaje na niej..
SMAŻYMY NA DOBREJ PŁASKIEJ PATELNI ./naleśnik wlewamy dopiero po rozgrzaniu patelni / z obu stron.na niewielkiej ilość tłuszczu na średnim ogniu.
PODAWAĆ MOŻNA ZARÓWNO Z DŻEMEM,SERKIEM HOMOGENIZOWANYM.MOŻNA POKROIĆ JAK MAKARON I DODAĆ DO ROSOŁU ..

HISTORIA NALEŚNIKÓW:

Dokładnie nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; najprawdopodobniej w starożytności. Podaje się je i zarówno w Chinach jak i w Europie. Włosi twierdzą natomiast, że zaczęto je przyrządzać we Florencji. Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji własnie z Folorencji w XVI wieku.

OPOWIEM PAŃSTWU ANEGDOTĘ.
BĘDĄC W AUSTRII,CHCĄC MNIE URACZYĆ POSTANOWILI PODAC COŚ AUSTRIACKIEGO I PODALI NALEŚNIKI. 🙂
ZACZELISMY SIE WÓWCZAS SPIERAĆ SKĄD WLAŚCIWIE POCHODZĄ NALEŚNIKI..

(Odwiedzono 7 690 razy, 1 wizyt dzisiaj)