DSC_1563
Sezon ogórkowy w pełni..Polecam ogórki kiszone w słoikach weckach i nie tylko. Są znakomitą zakąską do wódki. Znam też osoby, które uwielbiają chleb z miodem i do tego ogórek kiszony 🙂

Produkty:
Ogórki średniej wielkości
koper
czosnek
chrzan-korzeń
liście chrzanu lub winogrona
sól,ziarna pieprzu i ziele angielskie

Wykonanie:

Na spód kładziemy liście chrzanu lub winogrona..na to szczelnie umyte ogórki..
W szczeliny wciskając .chrzan oraz 3-4 ząbki czosnku na słoik..na górę dajemy na słoik gałązkę kopru..zalewamy wodą proporcja na 1 l łyżka czubata grubej soli..

Pozostawiamy w ciepłym .ciemnym miejscu..

Można także wykonać w garnku glinianym ..najpyszniejsze są te po 2-3 dniach …mniammnia 🙂

Ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Ogórki kiszone dostarczaja wielu substancji odżywczych takich jak witamina C, sód, potas magnez i wapń. Lecznicze własciwości ma również sok z kiszonych ogórków. Poprawia on wzrok, koi nerwy, reguluje pracę serca i działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo ogórki kiszone są bardziej lekko strawne niż ogórki surowe.

(Odwiedzono 1 229 razy, 1 wizyt dzisiaj)