Sezon ogórkowy w pełni..Polecam ogórki kiszone w słoikach weckach i nie tylko. Są znakomitą zakąską do wódki. Znam też osoby, które uwielbiają chleb z miodem i do tego ogórek kiszony 🙂
Produkty:
Ogórki średniej wielkości
koper
czosnek
chrzan-korzeń
liście chrzanu lub winogrona
sól,ziarna pieprzu i ziele angielskie
Wykonanie:
Na spód kładziemy liście chrzanu lub winogrona..na to szczelnie umyte ogórki..
W szczeliny wciskając .chrzan oraz 3-4 ząbki czosnku na słoik..na górę dajemy na słoik gałązkę kopru..zalewamy wodą proporcja na 1 l łyżka czubata grubej soli..
Pozostawiamy w ciepłym .ciemnym miejscu..
Można także wykonać w garnku glinianym ..najpyszniejsze są te po 2-3 dniach …mniammnia 🙂
Ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Ogórki kiszone dostarczaja wielu substancji odżywczych takich jak witamina C, sód, potas magnez i wapń. Lecznicze własciwości ma również sok z kiszonych ogórków. Poprawia on wzrok, koi nerwy, reguluje pracę serca i działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo ogórki kiszone są bardziej lekko strawne niż ogórki surowe.
Szkoda tylko, że na tak apetycznie wyglądające ogóreczki znalazłam przepis już po fakcie. Zachowam go sobie na przyszły rok 😉
witam..jak najbardziej polecam..ja od lat robie ogórki w ten sposób 🙂
Mam pytanie,woda ma byc jaka? zimna,ciepla,z kranu,przegotowana?
Pozdrawiam
My dodajemy kranówę ..Mam bardzo dobrą ale jeżeli jest chlorowana to lepiej przegotować ..