DSC_1673

Produkty:
1 kostka białego sera
2 żółtka + jajko
2 szklanki mąki
3-4 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
skórka otarta z pomarańcza oraz sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

Wykonanie:

Rozcieramy ser z żółtkami i jajkiem ,dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą,śmietanę ,sok oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wyrabiamy na jednolitą masę..Wałkujemy na grubość 0,5 cm ,szklanką wycinamy krążki a kieliszkiem mniejsze. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, przekładamy na talerz obsypujemy cukrem pudrem lub lukrem ze skórkami pomarańczowymi..
Do ciasta można dodać łyżkę octu lub spirytusu by nie wpijały tłuszczu..

(Odwiedzono 132 razy, 1 wizyt dzisiaj)