fotki 028
Polecam przepis na orzechowiec z sernikiem kajmakowym..Niesamowity smak..serdecznie polecam..

Produkty:
CIASTO ORZECHOWE:

4 białek
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki cukru
250g orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SERNIK GOTOWANY:

1 kg twarogu zmielonego
1/2 szklanki cukru
400g kajmaku
200g masła
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kakao do oprószenia

Wykonanie
Zmielone orzechy mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększamy obroty miksera i dodajemy porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki mieszamy delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (23×33) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170*C przez ok 35 minut ..

Jajka roztrzepujemy z mąką dodajemy trochę twarogu, by mieszanka nie była za bardzo gęsta. Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy z cukrem oraz kajmakiem. Wkładamy zmielony twaróg i często mieszamy zagotowujemy. Łączymy z mieszanką jajeczną aż masa zagotuje sie ciągle mieszając . Gorącą masą przekładamy na ciasto orzechowe.
Oprószyć kakao lub polać polewą czekoladową..
"Niebo w gębie " jak mówiła moja mama 🙂

(Odwiedzono 205 razy, 1 wizyt dzisiaj)