20161020_120801
Ketchup z dyni tak nam przypadł do smaku .ze postanowiłam zrobić jeszcze raz ale taki mocno pikantny..Wyszedł super ..Polecam serdecznie 🙂 .Dyniowy ketchup doskonale komponuje się z makaronem, ale można używać go do kanapek czy przekąsek.

Składniki:

2 kg dyni

garść soli

2 czerwone papryki okrągłe
1 papryka podłużna
2 cm imbiru

3-4 kg cebule

4 łyżki cukru

1/3 szklanki octu 10 %

1/2 łyżeczki pieprzu

500 g soku pomidorowego

papryka ostra i słodka.odrobina pieprzu cayenne
pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:

Dynię pozbawiamy skórki i pestek kroimy w kostkę przekładamy do miski solimy . lekko ugniatamy ręką, przykrywamy, odstawiamy na 24 godziny.

Cebulę pokroić w kostkę, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na pół godziny.

Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.

Dynię odciskamy, cebulę odsączamy, razem z papryką przekładamy do garnka, wstawiamy na nieduży ogień, gotujemy aż warzywa zmiękną (około 30 minut).

Zdejmujemy z ognia, lekko przestudzamy, miksujemy na papkę.

Ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cukier starty na małych oczkach imbir , ocet .cukier i sok pomidorowy, dokładnie mieszamy doprawiamy wg uznania.

Gotujemy ok 15 minut.

Słoiki i zakrętki ustawiamy do góry dnem na kratce, wkładamy do piekarnika .który nagrzewamy do temperaturę na 150 stopni, trzymamy słoiki przy uchylonych drzwiczkach aż wyschną i rozgrzeją się.

Używając rękawicy kuchennej, bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki z piekarnika, napełniać gorącym keczupem, zakręcać i odwracać do góry dnem.
Lub zagotowujemy w dużym garnku 10 minut..

(Odwiedzono 343 razy, 1 wizyt dzisiaj)