pieczarki-w-ciescie-nalesnikowym

PRODUKTY:1 OSOBA
3-4 PIECZARKI
1 PLASTEREK ŻÓŁTEGO SERA
1 JAJKO
ODROBINA MĄKI
SÓL ,PIEPRZ
SÓL CZOSNKOWA

WYKONANIE:
UMYTE PIECZARKI ,PRZEKRAJAMY NA PÓŁ ALE NIE DO KOŃCA A W MIEJSCE PRZEKROJENIA WKŁADAMY KAWAŁEK ŻÓŁTEGO SERA.
JAJKO WBIJAMY NA GŁĘBOKI TALERZ DODAJEMY SÓL PIEPRZ ORAZ SÓL CZOSNKOWĄ.RÓZGĄ MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ BY POWSTAŁA GĘSTOŚĆ ŚMIETANY..TAK ŻE WKŁADAJĄC PIECZARKI PANIERKA POZOSTAJE NA PIECZARCE.SMAŻYMY NA DOŚĆ OSTRYM OGNIU Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
PODAJEMY Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ.
SMACZNE SĄ TAKŻE ZIMNIE..

Ciekawostki:
Uprawa pieczarki znana była we Francji już od 1750 roku. Ogrodnicy francuscy zauważyli, że pieczarki rosną na wykorzystywanym podkładzie grzejnym w inspektach. Wywnioskowano, że na takim podłożu można uprawiać grzyby jeżeli podlewa się je obficie i regularnie wodą od mycia pieczarek przygotowywanych do spożycia. Ten sposób uprawy był możliwy tylko u pieczarki dwuzarodnikowej i tylko na świeżym powietrzu.
Nazwę polską podał Franciszek Błoński w 1889..

(Odwiedzono 103 razy, 1 wizyt dzisiaj)