Swięta bez piernika lub pierniczków to nie święta..Dobry piernik nie może być suchy a dzięki przyprawą korzennym nabiera bardzo aromatycznego smaku..Jest niezbyt skomplikowany do wykonania nawet przez początkujących kucharzy..

Produkty
Ciasto:
3 jajka
200 g płynnego miodu
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450 g)
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
200 g margaryny lub masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
1 łyżka kakao
bakalie ( 150 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
2 łyżki zimnej wody

Polewa:
1 gorzka czekolada Wedel lub inna dobrej marki
1/2 deserowa czekolada Wedel lub innej marki
3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Śliwki siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Odstawiamy na bok.
Resztę mąki wsypujemy do miski mieszamy z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawiamy na bok.
Oddzielamy żółtka od białek.
Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksujemy dodajemy stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką mieszamy śliwki.
Osobno ubijamy białka na sztywno i mieszamy delikatnie do masy.
Ciasto przekładamy formy keksowej o długości 30 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 min. w temperaturze 170°C. ( sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawiamy w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wykonujemy polewę czekoladową tzn: Czekoladę łamiemy dolewamy wodę i stawiamy na garze z wodą rozpuszczamy w kąpieli mieszamy aż woda.czekolady się połączą ..
Polewamy ciasto polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy ..

Smacznego !!

(Odwiedzono 1 580 razy, 1 wizyt dzisiaj)