2015-04-30 15.50.44
2015-04-30 15.21.59
Już nie mogłam sie doczekać kiedy bedzie rabarbar 🙂 jak tylko kupiłam upiekłam placek ..pychotka

Produkty:
1.5 kostki masła
3 szklanki mąki
5 jajek
śmietana 18 procentowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 kg rabarbaru

okruchy
1/2 kostki masła
11/2 szklanki mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
opakowanie cukru waniliowego,
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch ,białko oddzielamy od żółtka i po jednym żółtku dodajemy do ciasta mieszając .Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian ze śmietaną.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy .Wykładamy na blachę 35×30 cm wyłożonej papierem lub wysmarowanej margaryną.
Nakładamy obrane i pocięty rabarbar.
Wykonujemy okruchy tzn.do miski dajemy wszystkie produktu i ugniatamy rękoma do połączenia się składników.
Posypujemy nimi ciasto..
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut..
po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem lub polewą..

Można wykonać placek z różnych owoców albo mieszanki owoców..
Placek zawsze wychodzi i smaczniejszy jest następnego dnia po upieczeniu

(Odwiedzono 89 razy, 1 wizyt dzisiaj)