DSC_2082
Polecam przepis na placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym..

Składniki:
Gulasz:
1/2 kg chudej wołowiny
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka pepperoni
1 cebula
3 ząbki czosnku
5-6 pieczarek
ziele angielskie,liść laurowy
papryka słodka ,ostra,pieprz ,pieprz cayenne ,sól
olej + masło do smażenia
1 łyzka mąki

Placki ziemniaczane (na 3 porcje)
ok. 1,2 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia

Dodatkowo sos koperkowo -śmietanowy przepis podany oddzielnie..http://www.ugotujmycos.pl/sos-jogurtowy/

Wykonanie:
Po umyciu i osuszeniu kroimy wołowine na kawałki ..przesmażamy z obu stron aż do zamknięcia por i zarumienienia.,dolewamy wodę.przykrywamy i dusimy około 30 minut na wolnym ogniu..
Cebulę,papryki ,pieczarki kroimy w paski..przesmażamy cebulę do zeszklenia dodajemy papryki oraz pieczarki i pokrojony czosnek..dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut..przekładamy do mięsa ,dodajemy liśc laurowy ,ziele angielskie.po zdjeciu z ognia dodajemy pozostałe przyprawy i sól..Przykrywamy i dusimy razem około 15-20 minut..musi mieć ostry smak..Jeżeli ktoś lubi ketschup można dodać razem wymieszać i przesmażać chwilkę..Zrobić sos.

Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.
Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch polać sosem..
Podawać z surówką ..
Smacznego

(Odwiedzono 667 razy, 1 wizyt dzisiaj)