20161204_164307
Polędwica wieprzowa z sosem śliwkowym..Jak spróbujecie zakochacie się w tym przepisie..Polędwica to mięso smaczne samo w sobie i nie potrzebuje zbyt wiele dodatków a w połączeniu ze sosem śliwkowym po prostu rozkosz dla podniebienia 🙂

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
200 g śliwek suszonych bez pestek, mogą być kalifornijskie
2 łyżki oleju
1 łyżka masła lub margaryny
250 ml gęstej śmietany ja użyłam kremówki
300-400 ml wody lub bulionu
pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
Śliwki wkładamy do garnka, dolewamy do nich wodę lub bulion, lekko solimy, pieprzymy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać dodajemy śmietanę . zagotowujemy. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzamy go wodą lub bulionem. Ewentualnie doprawiam jeszcze sola lub pieprzem.
Polędwiczki płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, wycieramy do sucha i czyścimy z otaczających błonek. Mięso kroimy w 2 cm plastry. Każdy plaster kładziemy na blacie kuchennym lub desce do krojenia i dociskamy dłonią tak, aby się lekko rozpłaszczyły. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzewam olej z masłem. Gdy lekko skwierczy wkładam polędwiczki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gdy po przekrojeniu z mięsa wycieka bezbarwny płyn to znak, że polędwiczki wieprzowe są już gotowe do podania.
Polędwiczki podajemy z sosem śliwkowym oraz ziemniakami.

Korzystałam z przepisu Olgi Smile

(Odwiedzono 457 razy, 1 wizyt dzisiaj)