Spis treści

1. Wigilia
2. Wielkanoc
3. Ostatki, zapusty
4. Środa Popielcowa
5. Święto Marcińskie
6. Domówka, imieniny, urodziny, Sylwester itp.

Wigilia

(Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne (bezmięsne) i powinno być na stole dwanaście dań.)


Wielkanoc

(W Wielkanoc spotykamy się w gronie bliskich osób. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna się od jedzenia potraw, które były w święconce wielkanocnej (w koszyczku powinny się znaleźć: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek z masła). Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.)


Ostatki, zapusty

(Tłusty Czwartek i Śledzik zwany w Wielkopolsce Podkoziołek)

Środa Popielcowa

Święto Marcińskie

(przypada 11 listopada)

Domówka, imieniny, urodziny, Sylwester itp.

(czyli coś do wódeczki 🙂 )

(Odwiedzono 643 razy, 1 wizyt dzisiaj)