Powidła ze śliwek z sokiem oraz otartą skórką z cytryny .Połączenie tych składników powoduje ,że powidła są niesamowicie smaczne .
Składniki:
2 kg śliwek
500 g cukru trzcinowego
sok z jednej cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
Wykonanie:
Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki.Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc.Gotujemy na małym ogniu aż do momentu dżem stanie się gęsty .Wówczas dodajemy sok oraz otartą skórkę z cytryny.Przelewamy do dżemu ,mieszamy .Przekładamy do wyparzonych słoików .Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut..
(Odwiedzono 3 851 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Nie ma nic smaczniejszego od własnych powidełek 🙂
Super wpis i teraz już dokładnie wiem, co zrobię ze swoim nadmiarem śliwek.
🙂
Dzięki za prosty przepis! 🙂
🙂
Takie powidła muszę być przepyszne! Idealne do bułeczki albo do ciasta. ; )
Pychota uwielbiam powidła na kwaśno to jest mój idealny smak <3