racuchy-drozdzowe
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne racuchy

Składniki:
0,5 KG MAKI PSZENNEJ
50 G ŚWIEŻYCH DROŻDZY
1 JAJKO + 1 ŻÓŁTKO
2 SZKLANKI CIEPŁEGO MLEKA
3 ŁYŻKI CUKRU
5 DAG MASŁA
SZCZYPTA SOLI
OLEJ DO SMAŻENIA

Sposób wykonania:
DROŻDŻE ,CUKIER ROZCIERAMY DODAJEMY 100 G MLEKA MUSI BYĆ KONSYSTENCJA ŚMIETANY/ODSTAWIAMY DO WYROSNIĘCIA/.
PRZESIEWAMY MĄKĘ DODAJEMY JAJKA ORAZ ŻÓŁTKO.ROZCZYN ,RESZTĘ CUKRU ,SÓL PODGRZANE MLEKO .WYRABIAMY ŁYŻKĄ DO MOMENTU AŻ ZACZNĄ TWORZYĆ SIE PĘCHERZYKI POWIETRZA, DODAJEMY ROZTOPIONE MASŁO DELIKATNIE MIESZAMY..ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.
CIASTO NABIERAMY ŁYŻKĄ I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON./OGIEŃ NIE MOŻE BYĆ ZBYT MOCNY../
PODAJEMY Z KONFITURAMI ,LUB CUKREM PUDREM..

PS.
DO ŚRODKA MOŻNA DODAĆ POKROJONE DROBNO JABŁKO..ALE NIE UCIERANE NA TARCE..
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO 🙂

(Odwiedzono 57 razy, 1 wizyt dzisiaj)