DSC_1789 (3)
Już niedługo 11 .XI a więc tradycyjnie rogale marcińskie, a dlaczego u mnie ala bo nie miałam białego maku tylko nadzienie zrobiłam ze zwykłym makiem..

Produkty:
Ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczypta soli

225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)

Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru odrobiną mleka oraz maki ,musi mieć gęstość śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia..
Mąkę przesiewamy dodajmy cukier ,ekstrakt waniliowy ,szczyptę soli ,jajko oraz wyrośnięte drożdże..
Wyrabiamy jak każde inne ciasto drożdżowe ,ale nie za długo.Dodajemy roztopione masło..łączymy z masą aż do połączenia.Wkładamy na 1 h do lodówki..

farsz:
Nadzienie:

300 g białego maku ja jak już napisałam dałam zmykły mak
100 g masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka pokruszonych biszkoptów

Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
10 dag orzechów włoskich lub laskowych do posypania

Wykonanie
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę – ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować najpierw masło a pózniej nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 – 30 minut, aż się ładnie zezłocą.* Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 – 3 łyżki gorącej wody
Składniki roztrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Historia rogala

Rogal świętomarciński – rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada. Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.

Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.
źródło: pl.wikipedia.org

(Odwiedzono 66 razy, 1 wizyt dzisiaj)