rogaliki-polfrancuskie
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne rogaliki

Składniki:
30 DAG MAKI
4 G DROŻDŻY
200 G MASŁA
200 ML SMIETANY 18
3 ŻÓŁTKA
3 ŁYZKI CUKRU/NIEKONIECZNIE/
SZCZYPTA SOLI

Sposób wykonania:
MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ SITO ROZCIERAMY W RĘKACH DROŻDŻE Z MĄKĄ/POKAZANE NA ZDJECIU/,MASŁO TWARDE KROIMY NOŻEM W RAZ Z MĄKĄ I DROŻDZAMI NA MAŁE KAWAŁKI..WBIJAMY ŻÓŁTKA,DODAJEMY SMIETANĘ ,CUKIER ORAZ SÓL I WYRABIAMY CIASTO AŻ POWSTANIE GŁADKA PULCHNA MASA.KROIMY NA RÓWNE 3 CZĘSCI.FORMUJEMY KOŁO I DZIELIMY NA 8 CZĘŚCI /POKAZANE NA ZDJECIU/NAKŁADAMY DŻEM ,JABŁKO LUB UGOTOWANY BUDYŃ.WEDŁUG UPODOBAŃ.ZAWIJAMY ROGALIKI.PRZENOSIMY NA POSYPANĄ MĄKĄ
BLACHĘ.PIECZEMY 30 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 STOPNI/PRZY PIECZENIU NIE UZYWAMY TERMOOBIEGU/
WYCIĄGAMY UPIECZONE ROGALIKI UKŁADAMY NA TALERZ I POSYPUJEMY CUKREM PUDREM..

PS.
CIASTO NIE POZOSTAWIAMY DO WYROSNIECIA TYLKO PO ZROBIENIU OD RAZU PIECZEMY..

TEN PRZEPIS ZNAM OD MOJEJ MAMY..DZIEKUJĘ CI MAMO.

POŚWIĘCAM GO TWOJEJ PAMIĘCI

rogaliki-polfrancuskie-2

rogaliki-polfrancuskie-3

rogaliki-polfrancuskie-4

(Odwiedzono 205 razy, 1 wizyt dzisiaj)