fotki 079
fotki 073
fotki 067
Polecam przepis na roladę kakaową z kremem Cappuccino .Zapewniam tak kolokwialnie “niebo w gębie ” 🙂

Produkty:
Biszkopt:
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyŻki mąki najlepiej jednak dobrej tortowej
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Rozdzielamy białka od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy po jednym jajku z cześcią cukru..ubijamy robotę aż dodamy wszystkie żółtka i cukier..wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlewam olej..Delikatnie mieszam ..absolutnie nie robotem ..aż połaczą sie wszystkie składniki wylewam na blachę 40×30 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut./Biszkopt po zrobieniu zaraz musi isć do pieca..Nie może stać..
Po upieczeniu ,wyrzucamy na ręcznik kuchenny wierzchnią stroną do dołu i zwijamy rulon.Pozostawiając do wystygnięcia ..
Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej..

Masa..

250 g dobrego masła
1 budyń ugotowany według przepisu
2 łyzki kawy cappucino

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu..najkorzystniej własnoręcznie zrobiony ,ale ja nie miałam czasu.. masło średnio miękkie musicie mieć Państwo wyczucie nie może być ani za miękkie ani za twarde ..rozkręcamy ..jak już zaczyna “strzelać’ dodajemy po łyżce budyniu..na końcu dodajemy capuccino..dla mnie jest wystarczająco słodkie ale jak lubicie bardziej można dodać cukier puder..

Delikatnie rozkładamy biszkopt..smarujemy masą i zawijamy ponownie..Polewamy polewą czekoladową/Przepis podany oddzielnie / i dowolnie posypujemy według uznania..

Rolada może być podana zarówno w święta jak i bez okazji do kawy czy herbaty ..

Polecam serdecznie 🙂

(Odwiedzono 162 razy, 1 wizyt dzisiaj)