Od czasu do czasu gości u mnie ryż z jabłkami ..A szczególnie po okresie obfitym w jedzenie ..danie dietetyczne jak najbardziej wskazane..Robię na kilka sposobów ..chciałam zaprezentować jeden z nich..

Składniki:
2 torebki ryżu /Można ugotować szklankę ale ja z wygodnictwa ugotowałam ten w torebce/
5 dużych jabłek
1/2 soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1/2 soku z pomarańcza
3 łyżki cukru/tzn.cukier dodać tyle na ile każdemu odpowiada ..ja lubię mniej słodkie/
2 łyżki masła

Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 minut i pozostawiamy pod przykryciem następne 15 minut..
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę ..wrzucamy do garnka o grubym dnie ..przesmażamy około 10 minut..na tyle by się nie rozlatywały ..dodajemy sok z cytryny i pomarańcza ..skórkę otartą z cytryny oraz cukier i przesmażamy..
Do naczynia żaro na dno wysmarowanej masłem dajemy jedną torebkę ryżu na to jabłka i przykrywamy drugą paczką z ryżu..na wierzch dajemy resztę masła..wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut..
Podajemy ciepłe u mnie z sosem z jogurtu z cynamonem i cukrem waniliowym..
Smacznego..

(Odwiedzono 374 razy, 1 wizyt dzisiaj)