fotki 010 (2)
Dawno nie robiłam tej zapiekanki..Od jakiegoś czasu zapiekankę z jabłek wykonuje na ryżu gotowanym na mleku z budyniem..i podaje z sosem jogurtowym..Ta wersja smakuje u mnie w domu bardziej .ale to moja subiektywna ocena ..

Składniki :
2 szklanki mleka + 2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
1 budyń u mnie śmietankowy ale może być także waniliowy
szczypta soli
1 łyżka cukru
3 jabłka.

Wykonanie:
Mleko + wodę wlewamy do garnka pozostawiając pól szklanki o rozrobienia budyniu..dodajemy soli i gotujemy na wolnym ogniu .często/niestety /mieszając..około 15 minut..Rozrabiamy budyń z cukrem i wlewamy do ryżu zagotowując..
fotki 002 (6)
Do naczynia żaro u mnie o fi 20 cm dajemy odrobinę masła..1/2 ugotowanego ryżu .obrane u mnie pokrojone ale można zetrzeć na tarce jabłka .. przykrywamy masą ryżową..na wierzch dajemy odrobinę masła..Wstawiamy przykryte do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 stopni..
Podajemy z sosem jogurtowo-cynamonowym lub innym..

sos jogurtowo-cynamonowy


Smacznego ..

(Odwiedzono 672 razy, 1 wizyt dzisiaj)