salata-ze-smietana
salata-ze-smietana-2
Przedstawiam Wam przepis na pyszną sałatę

Składniki:
GŁOWKA SAŁATY
1 SMIETANA LUB JOGURT NATURALNY
PÓŁ CYTRYNY
1-2 ŁYŻECZKI CUKRU
SÓL ,PIEPRZ

Sposób wykonania:
SAŁATĘ MYJEMY.OSUSZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI.DO SMIETANY DODAJEMY SOK Z CYTRYNY,CUKIER PIEPRZ SÓL..MUSI MIEĆ SMAK SŁODKO-KWAŚNY.WLEWAMY DO SAŁATY I MIESZAMY..

PODAJEMY DO MIĘS,KARTOFLI ZASMAŻANYCH .

HISTORIA SKĄD ZNAMY SAŁATĘ:

Nie wiadomo, skąd właściwie pochodzi, czy z krajów basenu “Morza Śródziemnego, czy z Bliskiego Wschodu, czy może z podnóży Kaukazu,niemniej uprawiana jest od bardzo dawna Już 2800 lat temu znalazła się na liście 250 roślin jadalnych uprawianych w ogrodach babilońskiego króla. Według Herodota, przeszło pięć wieków przed naszą erą podawana była na królewskim stole w Persji. Hodowano ją też w Egipcie świadczą o tym jej nasiona znajdowane przez archeologów w grobowcach egipskich i listki sałaty uwiecznione na obrazach z życia dawnego Egiptu. Starożytni Rzymianie zaliczali sałatę do ulubionych warzyw, obok kapusty i karczochów. Im też zawdzięczamy uszlachetnienie tej rośliny, gdyż doprowadzili ją do tworzenia główek. Przedtem jadano liście obrywane z długiej, dość wiotkiej łodygi.
W Europie średniowiecznej najbardziej rozpowszechniona była sałata w księstwach włoskich i we Francji. Do Polski sprowadziła sałatę królowa Bona.

(Odwiedzono 93 razy, 1 wizyt dzisiaj)