Schabowe z zasmazanymi kartoflami
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne schabowe

Składniki:
4 SCHABOWE BEZ KOŚCI
BUŁKA TARTA
2 JAJKA
SÓL PIEPRZ
KARTOFLE 1 KG
MASŁO KLAROWANE 3 ŁYZKI
SAŁATA
1/2 L ŚMIETANY LUB JOGURTU
1,2 SOKU Z CYTRYNY
1 ŁYZKA CUKRU
TŁUSZCZ DO SMAŻENIA KOTLETÓW..JAK KTO LUBI

Sposób wykonania:
KOTLETY ROZBIJAMY I PRZESYPUJEMY SOLĄ I PIEPRZEM ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZINY.
OBIERAMY KARTOFLE W GRUBE PLASTRY,GOTUJEMY 15 MINUT .ODCEDZAMY.
WYKLADAMY NA BLASZKE ZALEWAMY ROZTOPINYM MASŁEM I WKLADAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA NA 190 STOPNI NA 20 MINUT..KONTROLOWAĆ BY NIE ZROBIŁY SIE ZA BARDZO RUMIANĘ.
OPŁUKANĄ SAŁATĘ RWIEMY I WKLADAMY DO MISKI..DO SMIETANY DODAJEMY SOK Z CYTRYNY ,ŁYŻKĘ CUKRU ,PIEPRZ I MIESZAMY .MUSI OSIAGNĄĆ SMAK SŁODKO -KWAŚNY.DODAJEMY DO SAŁATY DELIKATNIE MIESZAMY.
NA JEDEN TALERZ KLADZIEMY BUŁKĘ TARTĘ A NA DRUGIM ROZBEŁTANE DWA JAJKA
KOTLETY MACZAMY W JAJKU NASTEPNIE W BUŁCE Z OBU STRON I KŁADZIEMY NA ROZGRZANĄ PATELNIE.SMAŻYMY NA DOŚC DUZYM OGNIU Z OBU STRON.ZMNIEJSZAMY OGIEN DO MINIMUM ,PRZYKRYWAMY I DUSIMY OKOŁO 5 MINUT.
Tagi: ziemniakami

(Odwiedzono 82 razy, 1 wizyt dzisiaj)