Polecam sernik gotowany tzw. gotujemy masę serową zamiast ją piec. Zalety? Sernik nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję sernika pieczonego, jest szybki do przygotowania. Oprócz masy serowej na spód dałam herbatniki , co dodatkowo bardzo skróci czas wykonania :)- ,a wierzch polałam galaretką z czarnymi porzeczkami .Moi panowie są zachwyceni .Na pewno zagości na stałe w mim domu..

Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklana drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka, białka i żółtka osobno
2 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1/3 szklanki mleka
sok z 1 cytryny lub ulubiony ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

ponadto:
20 dag porzeczki czarnej lub innego owocu
2 galaretki
150 g herbatników

forma 20 X 25 cm wyłożonej papierem o pieczenia

Wykonanie:

Masło utrzeć w misie miksera lub w makutrze /jak ja/ na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier i ucierać. Następnie żółtka, jedno po drugim, ucierając, zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno ,przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.

Na spód formy układamy ciastka na to gorącą masę .Pozostawiamy do wystudzenia.Do garnka wlewamy trzy szklanki wody z opłukanymi i oczyszczonymi z szypułek porzeczkami zagotowujemy .ostawiamy z ognia i dodajemy galaretki mieszamy.wstawiamy do zimnej wody do wystudzenia od czasu do czasu mieszając.
Wstawiamy do lodówki by szybciej stężała . Tężejącą galaretkę delikatnie wlewamy na sernik. Wkładamy do lodówki na 12 h.
Niebo w gębie .Polecam 🙂

(Odwiedzono 1 143 razy, 1 wizyt dzisiaj)