fotki 001 (3)
fotki 011
Mimo że nie jestem fanką serników na zimno ..ten sernik spowodował .że zmieniłam o nim zdanie..Jest wspaniale kremowy a truskawki są tam dopełnieniem..W pierwotnym przepisie zamiast jogurtu była dodana śmietana kremówka..Jeżeli nie boicie sie kalorii 🙂 i wolicie śmietanę możecie ją zastąpić..

Składniki:
0,7 kg serka śmietankowego (z wiaderka)
800 ml jogurtu greckiego
3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej – zależy od słodkości truskawek)
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka musu truskawkowego
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
1 opakowanie biszkoptów (ok 150g)
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
Serek mieszamy z cukrem pudrem, jogurtem oraz 2/3 rozpuszczonej żelatyny.
Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy a. do drugiej dodajemy mus truskawkowy/ja truskawki ugniotłam ugniatakiem do ziemniaków/, pokrojone w kostkę truskawki oraz pozostałą żelatynę.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią spożywczą (łatwiej będzie wyjąć sernik z formy). Na dnie układamy biszkopty, układamy trochę całych truskawek wylewamy na nie masę truskawkową a na to masę białą.
Jeżeli lubimy dużo truskawek możemy dodać dodatkową porcję na wierzchu.
Całość polewamy galaretką ugotowaną z niewielką ilością wody..

(Odwiedzono 190 razy, 1 wizyt dzisiaj)