20161119_085125
Lubie serniki i ciągle szukam nowych przepisów i nowych smaków..Chciałam polecić sernik ze spodem cappuccino z gruszą z nutą pomarańczową..Jest nietuzinkowy smaczny .nie można go nie polubić 🙂

Składniki:
400 g masła (200 +200)
300 g mąki /2 i 1/2 szklanki /
300 g cukru /100 +200/
7 jajka
1000 g twarogu /trzykrotnie mielonego z wiaderka/
6 płaskich łyżek kawy cappuccino (2 małe torebki)
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
gruszki (najlepiej świeże, ale mogą być też z puszki) .
1 1/2 pomarańcza

polewa:
1/2 gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:
W malej ilości goręcej wody około 1/4 max szklanki rozpuszczamy kawę cappuccino .odstawiamy do wystygnięcia ..do miski wsypujemy mąkę.100 g cukru .proszek do pieczenia .kakao wbijamy jajko .pokrojone w kostkę masło oraz wlewamy przestudzoną kawę..Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników..dzielimy na części 2/3 + 1/3 ..2/3 ciasta wykładamy dno tortownicy u mnie fi 26 cm wyłożonej papierem.i nakłuwamy widelcem Wkładamy do lodówki. a 1/3 wkładamy do zamrażarki na 20 minut..

Pozostałe masło ucieramy z 200 g cukru. Ucierając dodajemy żółtka i twaróg.Pomarańcze myjemy i wycieramy .Skórkę ścieramy dodajemy do masy jak również delikatnie dodajemy wyciśnięty sok.. Na końcu dodajemy białka bez ubijania łączymy tylko delikatnie z masą serową.

Na dno blachy układamy pokrojone na dosyć duże części gruszki /u mnie jedna była podzielona na 8 części /. Na to wlewamy masę serową ..Na końcu skubiemy ciasto z zamrażarki..

Ciasto pieczemy 70 min. w temp. 180 stopni. Pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia..

Pokruszoną czekoladę i śmietanę wkładamy do mikrofali na minutę ..następnie mieszamy razem..jeżeli jest nieco za gęsta dolewamy ewentualnie śmietanę..by otrzymać odpowiednią konsystencję..
Polewamy nią w tzw.esy floresy..

Smacznego ..

(Odwiedzono 257 razy, 1 wizyt dzisiaj)