2015-04-21 17.31.24
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę

Produkty:
60 dag skrzydełek z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
szczypta słodkiej papryki
Gęste ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 – 1/4 szklanki wody
Panierka:
mąka pszenna do panierowania
Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:

Skrzydełka myjemy i osuszamy . Odcinamy obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroimy na dwie części.
Przekładamy pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszamy rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.Wkładamy na 1 h do lodówki.

Gęste ciasto naleśnikowe:
Do kubka wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i wodę. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewamy ciasto naleśnikowe, mieszamy łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.

Do miski przesiewamy ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsamy pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładamy obtoczone w mące mięso na deskę.

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami kurczaka i smażę 10 – 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.
Usmażone skrzydełka osączam na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z sosem ja miałam holenderski ale może być czosnkowy lub pomidorowym oraz frytkami z surówką..

(Odwiedzono 193 razy, 1 wizyt dzisiaj)