Polecam udka z kaczki z borówkami nie tylko na świąteczny stół.U mnie w domu kaczką często gości na stole.Nie jest skomplikowana w wykonaniu/

Składniki:
1 noga z kaczki na osobę
czosnek
tymianek
rozmaryn
majeranek
sól i pieprz

Wykonanie:
Nogi z kaczki myjemy i osuszmy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawami,solą i pociętym w płatki czosnkiem. Umieszczamy na noc w lodówce.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na mocno rozgrzanej patelni kładziemy mięso /obrane wcześniej z płatków czosnku/skórą do dołu i smażymy do zrumienienia przez około 4 minuty, przewracamy na drugą stronę i obsmażamy z drugiej strony około 3 minuty. Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut ,przewracamy zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do miękkości/około 1 h ale to w zależności od kaczki/ podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Po wyjęciu zostawić na chwilę aby odpoczęło.Podajemy z 2 łyżkami borówek ziemniakami oraz surówkami lub sałatkami .

(Odwiedzono 1 309 razy, 1 wizyt dzisiaj)