fotki 008 (4)
Polecam przepis na Spaghetti carbonara..smaczna potrawa ..łatwa w wykonaniu przez każdego..Prawdopodobnie oryginalną wersję robi się bez śmietany .niemniej ja polecam ze śmietaną 🙂

Składniki: na ok. 4 porcje:

500 g makaronu spaghetti/Lubella/
5 jajka
200 ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
200 g wędzonego boczku
60 g startego parmezanu lub startego sera żółtego + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:

Makaron ugotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy ale nie przelewamy wodą!
Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu miksujemy rózgą lub blenderem..
Ugotowany makaron dodajemy do gorącego boczku, mieszamy i przysmażamy chwilkę . Dodajemy masę jajeczną i mieszamy , aż wszystkie składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Nie mieszamy za długo, żeby nie zrobiła nam się jajecznica!. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego sera.
Serdecznie polecam..
Smacznego 🙂

(Odwiedzono 865 razy, 2 wizyt dzisiaj)