fotki 001 (3)
Polecam przepis na makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym..Smaczne danie nie tylko dla wegetarian..Jest łatwe i szybkie w wykonaniu .niedrogie..Robiłam w sumie pierwszy raz ale na pewno do tego przepisu z przyjemnością powrócę..Smakowała Wszystkim a to najważniejsze 🙂

Składniki na 3 porcje
40 dag makaronu tagliatelle (może być spaghetti)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorów w całości
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka
pieprz świeżo zmielony
świeża bazylia
sól
olej + masło o smażenia
10 dag sera parmezanu lub żółtego

Wykonanie:
makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu u mnie al dente..Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz w paski czosnek..Przesmażamy do zeszklenia..w misce mieszamy i rozdrabiamy pomidory..dodajemy rozdrobnione widelcem wraz z sosem tuńczyk..przyprawy oraz sól..Wlewamy do przesmażonej cebuli ..i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut..Na końcu dodajemy świeżą pokrojoną bazylię ..chwilę razem gotujemy..Musimy uzyskać wyrazisty smak o wyczuwalnym smaku bazylii..
Na talerz z makaronem wlewamy sos oraz posypujemy startym serem..
Polecam serdecznie..
Smacznego 🙂

Kilka słów z Wikipedii o tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Jest robione jak świeży makaron. Ma porowatą i szorstką fakturę, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do gęstych sosów z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub, czasami, z królika, a także kilku innych, mniej kalorycznych (i wegetariańskich) wersji.
źródło: pl.wikipedia.org

(Odwiedzono 240 razy, 1 wizyt dzisiaj)