fotki-014-3
Polecam stefankę bez pieczenia..W internecie natrafiłam na przepis stefanki jabłkowej..Zmodyfikowałam ją na własną nutę i wiecie co? wyszedł naprawdę super..Serdecznie polecam 🙂

Składniki:
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników ciemnych (10 x 10 dag)

Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.

Składniki na masę:

1 litr mleka
3/4 szklanki cukru (maksymalnie) ja wziełam 1/2 szklanki
200 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z cytryny
9 łyżek kaszy manny

Wykonanie masy

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę – doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe.

Lukier:
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru

Blacha rozmiar 30 x 25 cm.wykładamy papierem do pieczenia..Na spód dajemy ciastka .na to masę z jabłkami.ponownie ciastka.masę kremową ..ciastka i masę z jabłkami..przykrywamy wszystko ciastkami..polewamy białą polewą..
Smacznego 🙂

(Odwiedzono 4 225 razy, 1 wizyt dzisiaj)