fotki 001

Polecam przepis na surówkę z kapusty włoskiej i pora..

Produkty:
1/2 główki kapusty włoskiej
1 por
2 średnie marchewki
3 ogórki konserwowe
2 ząbki czosnku
olej
sok z cytryny lub ocet winny
cukier
sól
pieprz

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut – następnie odciskamy sok…
Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy, myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy czosnek przeciśnięty przez wyciskacz… Wszystkie warzywa mieszamy…

Robimy sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i razem wszystko mieszamy.
Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec można dodać natkę pietruszki.

(Odwiedzono 866 razy, 2 wizyt dzisiaj)