Uwielbiam surówki z selera..a z jabłkiem i orzechami to uczta dla podniebienia a poza tym samo zdrowie..
Składniki:
1 seler /średniej wielkości/
2 jabłka
garść obranych potłuczonych orzechów
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta
1 łyżka cukru/w sumie według uznania ..na ile kto lubi słodkie/
sól.pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Seler i jabłko ścieramy na jarzynowej tarce..śmietanę ubijamy dodajemy sok z cytryny skórkę otartą .sól.pieprz oraz cukier .delikatnie mieszamy szpatułką ..przelewamy do startych warzyw..mieszając delikatnie..posypujemy prażonymi orzechami..
Surówka nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs..
Jeżeli ktoś dba o linię zamiast kremówki można użyć jogurt grecki..
(Odwiedzono: 31 razy, wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin: 1)
Wydaje się pyszna i na dodatek zdrowa 🙂 Jak dla mnie to będzie idealny dodatek do domowego obiadu, bardzo dziękuję za przepis, bo nie wpadłbym na to, żeby dodać jeszcze orzechy prażone 🙂
Cieszę się że przypadła Pani do gustu a na pewno smakiem bedzie Pani zachwycona 🙂