szparagi-w-sosie-beszamelowym
2015-05-12 17.13.01

Produkty:
1 kg szparag
sól
sos beszamelowy -przepis podany oddzielnie..

Wykonanie:

Szparagi obieramy ,kładziemy do dość dużego garnka..wodę solimy i gotujemy do miękkości ..wyciągamy łyżką cedzakową.polewamy sosem beszamelowym lub holenderskim..

Szparagi maja bardzo mało kalorii wiec można jeść w sumie bez ograniczeń 🙂

Kilka słów o szparagach z Wikipedii

Szparag (Asparagus L.) – rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Obejmuje co najmniej 211 gatunków, z których większość występuje w Afryce. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju – szparag lekarski (A. officinalis), jako efemerofity notowane są poza tym szparag cienkolistny (A.tenuifolius) i szparag ostrolistny (A. acutifolius). Charakterystyczną cechą morfologiczną zaliczanych tu roślin jest zredukowanie liści do łusek i pełnienie funkcji asymilacyjnych przez spłaszczone lub włosowato cienkie gałęziaki. Szparag lekarski jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Szereg gatunków uprawianych i wykorzystywanych jest jako rośliny ozdobne, w szczególności szparag Sprengera (A. densiflorus) i szparag pierzasty (A. setaceus).
źródło: pl.wikipedia.org

(Odwiedzono 288 razy, 1 wizyt dzisiaj)