Polecam tatara według Magdy Gessler.Mój mąż stwierdził ,że jest bardzo dobry ..Polecam amatorom surowego mięsa.
Składniki:
1 kilogram polędwicy wołowej
4 żółtka
pół szklanki wody mineralnej
szklanka oleju ja użyłam z oliwek ale można rzepakowego
sól, pieprz
cebulka,
ogórek korniszon
żółtka do dekoracji
Wykonanie:
Mięso należy dwa razy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać.
Wołowinę wyrabiamy rekami dodając żółtka, olej, sól, pieprz i wodę mineralną, do momentu aż tatar będzie miał jednolitą konsystencję.
Mięso układamy porcjami na talerzach robiąc w nich wgłębienie na surowe żółtko.
Dodatkowo, dla dekoracji, na żółtku można również umieścić plasterek czarnej oliwki.
Okalamy go drobno posiekaną cebulką oraz ogórkiem korniszonem oraz marynowanymi grzybkami.
Podajemy ze świeżym białym pieczywem..
(Odwiedzono: 3 378 razy, wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin: 1)
Właśnie robię mojemu mężowi do sobotniej wódeczki ;)))))))))
Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru 🙂
ogorek cebulke grzybki robie i podaje w odzielnych miseczkach pozdrawiam
Uważam, że jeżeli chodzi o tatara to ważna jest prostota. Uważam, że mięso nie powinno być mielone, ale siekane. Nie lubię kaparów. Świetnie podają go w restauracji https://restauracjaakademia.pl/menu/ z grzybami. Świetna sprawa, polecam i proszę o ocenę ich dań, jeżeli będzie miała Pani okazję tam wpaść :_)