DSC_1501

Polecam Państwu udka z kaczki ..obecnie nie jadam mięs ,ale u mnie w domu w dzieciństwie często królowała na stole kaczka..

Produkty:

udka z kaczki

Marynata:
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżki suszonego tymianku
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Udka lub kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez wyciskacz,dodać do oleju jak również zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć udka dokładnie ze wszystkich stron,zawinąć w folie i wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 1,5 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz surówką..

(Odwiedzono 4 441 razy, 1 wizyt dzisiaj)