fotki 005 (2)
U mnie w sobotę często gości na stole zapiekanka..Mozna ją wczesniej przygotować a około godziny przed planowanym obiadem nastawić..Polecam zapiekankę z ryżem i kurczakiem innej wersji jak ostatnio ..Jest nawet smaczniejsza od poprzedniej 🙂 ..

Produkty:
2 torebki ryżu
2 filety z kurczaka
30 dag pieczarek
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 cebule
4 ząbki czosnku
20 dag startego sera żółtego
3 łyżek majonezu
3-4 łyżki ketchup łagodny
1 łyżka musztardy
tymianek ja miałam świeży ale można dodać i suszony
przyprawa gyros
papryka słodka ,ostra. pieprz ,sól
olej do smażenia

Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ..filety z kurczaka po umyciu i odsączeniu w reczniku papierowym obsypujemy obficie przyprawą gyros,paprykami,pieprzem i solą .na rozgrzany tłuszcz dajmy kurczaka i obsmażamy około 15 minut na średnim ogniu..Pieczarki ,cebulę.paprykę . cukinię oraz czosnek kroimy w plastry.na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę szklimy.dodajemy czosnek oraz pieczarki.cukinię i paprykę .,solimy i pieprzymy.smażymy razem pod przykryciem 5 minut/aż pieczarki zmiękną .Na końcu dodajemy pokrojony rozmaryn i przesmażamy /1 minutę/ .Do dużego naczynia żaro /u mnie fi 20 cm/dajemy ugotowany ryż.podsmażony kurczak, przesmażone warzywa z przyprawami..ścieramy żółty ser .na wierzch kładziemy kleksy majonezu.ketchupu oraz musztardy rozprowadzamy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut.

(Odwiedzono 457 razy, 1 wizyt dzisiaj)