fotki 011 (2)
Gotowałam ryż na obiad.a że zostało mi go sporo by go wykorzystać zrobiłam zapiekankę ..dla osób nie obawiających sie kalorii oraz lubiących ostre potrawy ..Jest to mój autorski przepis mam nadzieję ze skorzystacie z niego lub częściowo sie zainspirujecie 🙂 ..
U mnie zniknął od razu..

Składniki
..u mnie na garnek żaro 20 cm z przykrywką..

1 torebka ryżu../do wody dodaje oprócz soli odrobinę wegety i łyżkę masła../
2-3 kotlety schabowe/przyprawy.sól.pieprz.słodka i ostra papryka ulubione zioła u mnie tymianek ale to indywidualna sprawa ..jakie po prostu ktoś lubi..
20 dag pieczarek
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka..można dodać i w innym kolorze
1/4 peperoni
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu meksykańskiego /można zastąpić pikantnym ketchupem /
10 dag sera żółtego
olej lub smalec do smażenia
sól.pieprz

Wykonanie:
Kotlety kroimy w paski i przesypujemy wyżej podanymi przyprawami odstawiamy na około 1 godzinę..
Na rozgrzanym oleju obsmażamy kotlety..do zbrązowienia..Wyciągamy mięso i na tej patelni dolewamy nieco oleju lub smalcu i smażymy zaczynając od pociętej w piórka cebuli/jak sie zeszkli/dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz papryki..przesmażamy około 5 minut..
Do naczynia żaro..dajemy ryż.następnie przesmażone mięso.i cebulę z pieczarkami i paprykami..przykrywamy plastrami żółtego sera..na wierzch smarujemy majonezem i sosem meksykańskim..
fotki 005
Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 60 minut..
Smacznego 🙂

(Odwiedzono 410 razy, 1 wizyt dzisiaj)