fotki 002 (6)
Sezon szparagowy już w pełni ..Polecam z nimi zapiekankę …Taka odmiana od tradycyjnego z wody polanego masłem lub polanego sosem ..

Składniki
300 g grubszego makaronu u mnie wstążki
podwójny filet z piersi z kurczaka
przyprawy: o mięsa
sól .pieprz.2 ząbki czosnku.1 łyżka przyprawy gyros.
1 pęczek szparag
ok. 300-400g sera żółtego

Sos serowo-śmietanowy:
– 2 opakowania serka topionego
– 5 łyżek śmietany
– 1/2 szkl. wody
– sól, pieprz

Wykonanie
Makaron gotujemy al dente.
Szparagi obieram i gotujemy we wrzucającej osolonej wodzie przez około 10 min
W rondelku mieszamy wodę ze śmietaną, dodajemy serek topiony w kawałkach. Podgrzewamy, aż serek się rozpuści wówczas dodajemy świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól..
W naczyniu żaroodpornym z przykryciem /u mnie nałożyłam folię aluminiową/układamy warstwami makaron, kurczak, brokuły, makaron polewamy sosem serowo-śmietanowym i posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekamy ok. 50 minut w temp. 170 stopni C.

(Odwiedzono 130 razy, 1 wizyt dzisiaj)