2015-04-14 16.09.29
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę

Produkty:
1/2 kg fasoli Jasiek
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
4 ząbki czosnku
1 cebula
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
2-3 ziemniaki
2 liście laurowe
2 łyżki vegety
5-6 ziarnek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
sól.majeranek 1 łyżka

Wykonanie:
Fasole płuczemy i moczymy całą noc.Nastawiamy w ganku 24 cm w 1/2 woda.solimy dodajemy vegetę ,ziele angielskie,liść laurowy ,pieprz i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut..wkładamy obrane warzywa /pokrojone jak każdy woli/czosnek pokrojony w plastry..gotujemy około 15 minut dodajemy obrane i pokrojone w kostkę kartofle. gotujemy nastepne 15 minut.cebulę drobno pokrojoną przesmażamy na maśle na złoty kolor.dodajemy mąkę przesmażamy chwilkę zalewamy bulionem/klasyczna zasmażka/wlewamy do wywaru.na koniec wsypujemy majeranek.
Zupę można nagotować na żeberkach lub kościach wieprzowych ..

(Odwiedzono 89 razy, 1 wizyt dzisiaj)