20161121_151930
Zupa grzybowa to jest to..U mnie w domu chętnie przez wszystkich zjadana ..A gdy jeszcze zrobiona z delikatnymi kluskami francuskimi..błyskawicznie znika 🙂 ..

Składniki:
zupa:
duża garść grzybów suszonych
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1/2 cebuli opalonej na gazie
1 kostka bulionowa warzywna lub dla osób nie wegetarian mięsna
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
sól
2-4 łyżki śmietany ja użyłam kremówki
natka pietruszki

kluski:
3 jajka
3 dag masła
8-10 dag mąki
sól

Wykonanie:
Grzyby płuczemy i namaczamy na kilka godzin..w tej samej wodzie z dodatkiem soli .liścia laurowego .ziela angielskiego. pieprzu oraz kostki warzywnej. gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut..Dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz opaloną cebulę ..Gotujemy następne 15-20 minut /do miękkości warzyw /na wolnym ogniu..
Do miski wkładamy miękkie masło ucieramy dodając po jednym żółtku..Z białek ubijamy pianę i dodajemy partiami do masy trochę piany i trochę mąki..solimy..Musimy uzyskać konsystencję jak na kluski kładzione..Najlepiej zrobić próbę ..łyżką umaczaną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe podłużne kluseczki na zupę..jeżeli się nie rozwalają ciasto jest w porządku..Po wrzuceniu wszystkich klusek przykrywamy garnek .zagotowujemy ..Na koniec wlewamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki..

(Odwiedzono 695 razy, 1 wizyt dzisiaj)