fotki 003 (6)
Sezon na świeże grzyby, więc obowiązkowo musi być z nich zupa..U mnie w domu bardzo chętnie zjadana.. Jeżeli chcemy wykorzystać ten przepis po sezonie grzybowym to korzystamy z grzybów mrożonych.

Składniki:
zupa
1/2 kg grzybów leśnych
2 marchwie
1 pietruszka
1/3 selera
1 pora
1 cebula
100 ml śmietany kremówki
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego+ pieprzu
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól
kluski:
3 jajka
sól
mąka
odrobina wody

Wykonanie:
Warzywa obieramy i dowolnie kroimy, u mnie w paski..zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy ziele angielskie .pieprz .liść laurowy .sól i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości około 30 minut..
Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy do zezłocenia ..Na to dajemy oczyszczone i pokrojone w paski grzyby..przesmażamy chwilę ..wlewamy do garnka z wywarem..przegotowujemy..W misce wbijamy jajka .dolewamy odrobinę wody i sól..rozbijamy rózgą i dodajemy mąki na tyle by ciasto było gęstsze jak na lane kluseczki..Nabieramy małą łyżeczką /ciasto do jej połowy/i wrzucamy do gotującej się zupy aż wykorzystamy całe ciasto..mieszamy łyżką aż kluski wypłyną..wlewamy śmietaną oraz pokrojoną natkę pietruszki..
Można do gotowania wywaru dodać kostkę rosołową lub nagotować na skrzydełkach..
Smacznego 🙂

(Odwiedzono 236 razy, 1 wizyt dzisiaj)