20161031_153833
Któż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa..

Składniki:
2 marchwie
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
5-6 ogórków kiszonych
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1/2 szklanki ryżu
2-3 liście laurowe
5 ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
sól
szczypta cukru
kostka bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany 18 %
masło do podsmażenia ogórków..
natka pietruszki

Wykonanie:
Obrane i pokrojone według uznania warzywa oraz czosnek i cebulę opaloną na gazie jak na rosół wkładamy do garnka ..zalewamy wodą dodajemy kostkę bulionową liście laurowe .ziele angielskie .pieprz oraz sól..Na wolnym ogniu jak na rosół gotujemy około 15 minut ..Dodajemy pokrojone ziemniaki .wsypujemy ryż..Gotujemy na wolnym ogniu następne 15 minut..Ogórki ścieramy na jarzynowej tarce..Na patelni rozgrzewamy masło ..dodajemy starte ogórki i chwilkę razem przesmażamy..Wlewamy do wywaru ..ja dodałam jeszcze trochę soku z ogórków ..gotujemy następne 5 minut..Hartujemy śmietanę i wlewamy do zupy..przegotowujemy..Na końcu posypujemy pokrojoną natką pietruszki..
Osoby jedzące mięso mogą zastąpić bulion dodając do gotowania mięso..

(Odwiedzono 142 razy, 1 wizyt dzisiaj)