zupa-szparagowa-z-koperkiem
2015-05-13 15.45.07
Przedstawiam Wam ciekawy przepis na pyszną potrawę

Produkty:
1 pęczek szparag
1 łyżka wegety
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
pieprz ziarnisty 6-7 szt
ziele angielskie 5 szt
sól
Lane kluseczki:
3 jajka
3 łyżki mąki

Wykonanie:
Szparagi obieramy gotujemy w osolonej wodzie..Po ugotowaniu przeciskamy przez sito.dodajemy wegetę ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty.Gotujemy około 10 minut..dodajemy koperek,śmietanę hartowaną przegotowujemy..wlewamy lane kluseczki..przegotowujemy..
Jak ktoś lubi może zetrzeć pół gałki muszkatołowej/ja wolę bez/..

Uwielbiam tą zupę ..czekam cały rok na nią 🙂
Można także zrobić z wody z wcześniej ugotowanych szparag/ja tak wykorzystuje płyn/..

Kilka słów o szparagach z Wikipedii

Szparag (Asparagus L.) – rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Obejmuje co najmniej 211 gatunków, z których większość występuje w Afryce. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju – szparag lekarski (A. officinalis), jako efemerofity notowane są poza tym szparag cienkolistny (A.tenuifolius) i szparag ostrolistny (A. acutifolius). Charakterystyczną cechą morfologiczną zaliczanych tu roślin jest zredukowanie liści do łusek i pełnienie funkcji asymilacyjnych przez spłaszczone lub włosowato cienkie gałęziaki. Szparag lekarski jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Szereg gatunków uprawianych i wykorzystywanych jest jako rośliny ozdobne, w szczególności szparag Sprengera (A. densiflorus) i szparag pierzasty (A. setaceus).
źródło: pl.wikipedia.org

(Odwiedzono 279 razy, 2 wizyt dzisiaj)