fotki 004 (3)
Sezon na botwinkę czas zacząć 🙂 ..Polecam przepis na zupę ..Prostą .szybką w wykonaniu a zarazem bardzo smaczną..

Składniki:
1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
4 ziemniaki
1/2 cytryny-soku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 pęczka koperku
sól
szczypta cukru
śmietana do zabielania

Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy .według własnych upodobań..Wkładamy do garnka ..zalewamy około 3 litrami wody ..dodajemy ziele angielskie.pieprz sól..Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości..Dajmy pokrojoną drobno botwinkę wraz z burakami i koperek ..Gotujemy przez następne 10 minut..wlewamy sok z cytryny .odrobinę cukru..oraz zahartowaną śmietanę ..Przegotowujemy..
Dla nie wegetarian..można nagotować na drobiu..lub dodać kostki rosołowe drobiowe..
Smacznego

Kilka słów z Wikipedii o botwince
Botwinka – potrawa przygotowana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajo lub szczypiorek. Zupę przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
źródło: pl.wikipedia.org

(Odwiedzono 1 107 razy, 1 wizyt dzisiaj)