Polecam przepis na krem do tortów i ciast..
Produkty:
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 soku z cytryny
Wykonanie:
Masło rozkręcamy w makutrze i odstawiamy na bok..cukier wsypujemy do garnka i wlewamy 3-4 łyżki wody..gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając..aż do momentu ,gdy będą sie wytwarzały „piOrka”tz.wczesniej z drutu należy wykonać oczko ..i sprawdzać co jakiś czas cukier czy jest juz odpowiedni.wkładamy oczko do gotującego cukru wyciągamy i dmuchamy.jeżeli tworzą sie piórka syrop jest gotowy..w między czasie musimy ubić białko i ten goracy syrop po troche wlewamy do ubitego białka mieszając najlepiej rózgą..wykonujemy tą czynnośc aż do wykorzystania całego syropu cukrowego..Wkładamy do wody i ubijamy aż białko wystygnie jeżeli chcemy mieć krem o smaku cytrynowym dodajemy wyciśniętą cytrynę i dokładnie mieszamy..Do masła dodajemy żółtka i rozkręcamy..następnie dodajemy po łyżce masy białkowej ,aż do momentu wyczerpania..Teraz możemy dodawać smaki w jakim chcieliśmy by był krem..
PS.jeżeli cukier nam sie zbyt scukrzy dolewamy odrobinę wody i ponownie mieszamy..
super☺
cieszę się .że zainteresował Ciebie mój przepis na krem 🙂
KREM MNIE ZAINTERESOWAŁ ,ALE MAM PYTANIE ,CZY TEN KREM JEST NA SAMYM MAŚLE CZY Z MARGARYNĄ ? ILE TO WAGOWO WYNOSI 30 DKG CZY WIĘCEJ (W PRZYPADKU MARGARYNY 1,5 KOSTKI WAŻY WIĘCEJ ) Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ ,POZDRAWIAM
Nie radze robić kremu z margaryny dla mnie jest po prostu nie smaczny a kostka margaryny to chyba 250 g..nie wiem bo ja twardych tłuszczy w ogóle nie kupuje ..czyli mniej jak 1 1/2 kostki a 1 i 1/4 kostki..
Bardzo dziękuję <3 jakieś 30 lat temu robiłam kremy do tortów ubijając na parze z masła cukru i jajek oraz smak ,były smaczne, ale teraz wszyscy wolą z bitej śmietany lub budyniowe 🙁 Maślane są super .Pozdrawiam i życzę RADOSNYCH ŚWIĄT
Również życzę zdrowych pogodnych Świąt 🙂
Dziękuję 🙂