Jak nie mam co zrobić na obiad ,to najczęściej robię risotto. Dzisiaj polecam z kurczakiem i grzybami leśnymi oraz papryką .Mój syn stwierdził ,że nigdy lepszego nie jadł..
Składniki:
1 szklanka ryżu
minimum 6 grzybów leśnych
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 kg odfiletowane udka z kurczaka lub piersi
2 szklanki bulionu
3 gałązki tymianku
1/4 łyżeczka imbiru
sól,pierz
olej do smażenia
1 łyżka masła
Wykonanie:
Na gorący olej dajemy pokrojoną drobno cebulę ,przesmażamy do zeszklenia dodajemy pokrojony czosnek i dosłownie chwilę przesmażamy Dodajemy umytego i pokrojonego kurczaka.smażymy około 10 minut by dokładnie usmażył się ze wszystkich stron.Wsypujemy ryż przesmażamy aż będzie szklisty .Wówczas po trochę wlewamy bulion uzupełniając płyn po każdorazowym wchłonięciu .Dodajemy wcześniej pokrojone grzyby oraz paprykę .Cały czas dolewamy bulion i mieszamy aż ryż bedzie al dente.Dodajemy przyprawy oraz zioła oraz masło, mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy na 5 minut .Przed podaniem można posypać natką pietruszki..