DOBRE RADY

1. by kwaśna śmietana się nie ważyła - Należy do śmietany dolewać po łyżce gorącego wywaru ..5-6 łyżek mieszając a nastepnie dodać do zupy lub sosu..

2. mięso przed smażeniem po umyciu osuszmy papierowymi ręcznikami

3. mąkę do ciast lub klusek zawsze przesiewamy

4. odzielenie żółtka od białka - wlewając przez lejek białko spłynie a żółtko pozostanie

5. ubijając białka dodać szczyptę soli ..wówczas na pewno sie ubije

6. do smażenia pączków lub chrustów dodajemy 2-3 łyżki octu lub spirytusu ,wówczas nie bedą wsiąkały tłuszczu

7. ciasto biszkoptowe - białka ubijamy mikserem .do ubitej sztywnej piany dodajemy cukier i zółtka-nadal ubijając mikserem ,dodajemy pozostałe produkty mieszając delikatnie łyżką/nigdy mikserem./.

8. by biszkopt nie był suchy dodajemy 2 łyzki oliwy

9. naleśniki by smażyć w małej ilości tłuszczu do ciasta dodać 2-3 łyzki oliwy

10. Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy włożysz je na pół godziny do soku z cytryny

11. Gdy robimy sami majonez i nam się zważy to musimy zrobić go od nowa a ten zważony dodajemy powoli do tego nowego.

12. Aby obrać pomidora ze skórki należy naciąć ją na górze i zalać pomidory wrzątkiem na kilka sekund, a następnie zimną wodą

13. Sałatę nigdy nie kroimy tylko rwiemy rękami na drobne kawałki..

14. By naleśniki lub racuchy nie wpijały tłuszczu dodajemy odrobinę oleju lub masła sklarowanego.

15. By biszkokt nie był suchy dodajemy 2 łyzki oliwy..

16. Mięso mielone przy wyrabianiu by nie przywierało do rąk należy posmarować oliwą ..

17. Sito do przesiewania mąki należy myć wyłacznie w zimnej wodzie ..Ciepła powoduje ,że zaklaja sie..

18. Cytrynę przed wycisnieciem kulamy/zmiekczamy/wowczas jest wiecej soku..

19. Folię aluminiową przykrywamy zawsze błyszczacą stroną do potrawy..Wówczas dłużej utrzymuje ciepło

20. Ryby zawsze na około 0,5 h przed smażeniem zakrapiamy sokiem z cytryny..

21. Aby z pękniętego jajka podczas gotowania nie wypłynęło białko,należy do wody dodać łyżeczkę octu lub soku z cytryny.

22. Aby usunąć z rąk przykry zapach z cebuli, należy przed myciem przetrzeć je solą.

23. Aby cukier szybciej się skarmelizował, przed podgrzaniem należy do niego dodać odrobinę soku z cytryny.

24. Aby owoce jak najdłużej zachowały świeżość, należy przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza

25. Sznycle pozostają miękkie i soczys, jeżeli  uprzednio rozbijemy i usmażymy na bardzo gorącym tłuszczu.

26. Białka ubijają sie szybciej gdy dodamy szczyptę soli..

27. Pieczarki nie obieramy tylko dokładnie myjemy..wygladają efektowniej

28. Rybę solimy tuż przed smażeniem ponieważ sól uwalnia wodę i wówczas ryba jest sucha

29. Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy włożysz je na pół godziny do soku z cytryny

30. Świeże jajko po zanurzeniu w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie, nieświeże unosi się w wodzie i wynurza.

31. Wątróbka bedzie soczyta jeżeli zamoczymy na chwilę w mleku..

32. Pieczarki oraz jabłka nie beda czarniały jeżeli skropimy sokiem z cytryny..

33. Pomidory i ogórki są najsamczniejsze gdy sa przechowywane w temperaturze pokojowej

34. Truskawki aby  były dłużej świeże najpierw je płuczemy i starannie osuszamy a następnie usuwamy szypułki.

35. Jarzyn nie należy moczyć w wodzie, gdyż tracą wiele cennych składników odżywczych. Przygotowujemy je bezpośrednio przed gotowaniem.

36. Rybę lub kurczaka w galarecie aby łatwiej wyjmować z formy należy ją posmarować olejem..

37. Białko  i śmietana  ubija sie lepiej schłodzona z odrobiną soli..

38. Mleko nie przypali sie jak najpierw wlejemy odrobinę wody..

39. Co zrobić by pieczeń była soczysta..?częste pytania..

 Przede wszystkim brak wstępnego przygotowania co powoduje ścięcie wierzchniej warstwy..i nie pozwala wypływać sokom podczas pieczenia..Jest kilka sposobów.:marynowanie,peklowanie ,moczenie w solance lub najprostsze szybkie intensywne obsmażanie..Dobrze jest mięso owinąć sznurkiem lub boczkiem.ewentualnie słoniną..Co powoduje nie rozdzielanie sie podczas pieczenia...Należy związać nieregularne części mięsa ,by nadać im regularnego kształtu .Do obwiązywania stosujemy biały bawełniany sznurek..Po upieczeniu sznurek należy usunąć..Do pieczenia przeznaczamy kawałki mięsa nie mniejsze jak 1 kg..

40. Gdy do wody w której mają się gotować świeże jajka dodamy sól lub ocet to wtedy łatwiej nam będzie obrać skorupkę.